Tips om jouw orchidee water te geven

De Phalaenopsis is een plant die bekend staat om haar lange houdbaarheid. Met de juiste verzorging kun je maandenlang genieten. Veel mensen vinden watergeven echter moeilijk. Dat is vanaf nu verleden tijd. Met deze verzorgingstips ben jij een kweker in de dop!

Onderdompelen

Staat jouw orchidee in een kweekpot? Dan kun je haar het beste 1x per week een dompelbadje geven. Gebruik een schaal, emmer of wasbak en vul deze met een laagje water. Zet de kweekpot 10 minuten in het dompelbadje; zo kunnen de wortels het water goed opnemen. Laat de orchidee vervolgens goed uitlekken. Zo voorkom je dat er een laagje water in de sierpot komt te staan, wat wortelrot kan veroorzaken.

Arrangementen

Staat jouw orchidee in een opgemaakt arrangement en is onderdompelen niet mogelijk? Leg dan 2x per week twee ijsklontjes náást het blad van de plant. Het water smelt langzaam, waardoor de wortels voldoende tijd hebben om het water op te nemen. Een andere mogelijkheid is om 2x per week 40cc water langzaam náást het hart van de plant te gieten.

Tips

  • Regenwater is beter dan kraanwater, waar doorgaans (te) veel kalk in zit.

  • Geef liefst vroeg op de dag water.
  • Aan de kleur van de wortels kun je zien of de orchidee water nodig heeft. Zijn de wortels grijs, dan heeft ze water nodig. Zijn de wortels groen, dan heeft ze het naar haar zin.

Share